Transitievergoeding bij ontslag wegens disfunctioneren
Aantonen
Als uw werkgever u wegens disfunctioneren wil ontslaan, zal de werkgever eerst moeten aantonen dat u niet goed functioneert. En dat u in de gelegenheid bent uw functioneren te verbeteren. Wij zien vaak, dat werkgevers bij een voorgenomen ontslag wegens disfunctioneren een onvoldoende dossier hebben. Als gevolg van de nieuwe wetgeving (Wet Werk en Zekerheid – WWZ) zullen rechters nog meer dan voorheen strenge eisen stellen aan de inhoud van het functioneringsdossier.
Bij disfunctioneren in principe altijd transitievergoeding
Als de kantonrechter vindt dat de werkgever voldoende heeft aangetoond, dat de werknemer niet goed functioneert, moet de werkgever tocht een transitievergoeding betalen. Alleen als er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer, hoeft de werkgever geen transitievergoeding te betalen. Maar daar zal bij disfunctioneren niet snel sprake van zijn. Ernstig verwijtbaar handelen of nalaten is namelijk een aparte ontslaggrond.
Functioneringsdossier onvoldoende? Transitievergoeding en billijke vergoeding
Als uw werkgever u wil ontslaan wegens disfunctioneren, doet uw werkgever wellicht een voorstel voor beëindiging met wederzijds goedvinden. Ga niet zomaar akkoord met een beëindigingsovereenkomst. Zeker als het functioneringsdossier niet voldoende is, is het vaak mogelijk om in onderhandelingen of een procedure bovenop de transitievergoeding nog een billijke vergoeding te krijgen.
Laat u adviseren
Wilt u weten of u aanspraak kan maken op een transitievergoeding of een billijke vergoeding bij ontslag wegens disfunctioneren. De ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum kunnen u hierover adviseren.