Ontslag wegens verstoorde arbeidsrelatie
Meestal vloeit een verstoorde arbeidsrelatie voort uit een botsing van karakters tussen de werknemer en zijn leidinggevende of collega. Ook kan het zijn dat er een verschil van mening bestaat over de wijze waarop het werk moet worden uitgevoerd, of over beleidsbeslissingen binnen het bedrijf.
Transitievergoeding bij verstoorde arbeidsrelatie / arbeidsconflict
U heeft als werkgever de verplichting om een conflict op de werkvloer op te lossen. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld een mediator in te schakelen of de betreffende werknemer (voor zover mogelijk) te herplaatsen. Blijft het conflict en/of de verstoorde arbeidsrelatie ondanks uw inspanningen bestaan dan heeft u meestal voldoende redenen om uw werknemer te ontslaan.
Geen transitievergoeding bij ernstig verwijtbaar handelen werknemer
Als de arbeidsrelatie verstoord is door ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer, dan is er geen transitievergoeding verschuldigd. Denk hierbij aan de situatie dat de werknemer een collega seksueel heeft geïntimideerd. In zulke situaties zal er vaak ook sprake zijn van de – aparte – ontslaggrond verwijtbaar handelen of nalaten.
Aanvullende (billijke) vergoeding bij ernstig verwijtbaar handelen werkgever
Het is ook mogelijk, dat de arbeidsrelatie is verstoord door ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever. Bijvoorbeeld omdat de werkgever heeft gediscrimineerd. Of omdat de werkgever zonder gegronde reden tot ontslag wil overgaan, en daarbij op een onbehoorlijke manier richting werknemer opereert.
Als de werkgever zich dusdanig laakbaar gedraagt, dat er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen en kan de kantonrechter naast de transitievergoeding nog een billijke vergoeding toekennen.
Laat u adviseren
Wilt u weten, of hoe het in uw geval zit met de transitievergoeding bij een arbeidsconflict? Neem voor al uw vragen over ontslag en de transitievergoeding vrijblijvend contact met ons op en leg uw vraag voor aan één van onze juristen.