Ontslag wegens disfunctioneren
Aantonen
U zult moeten aantonen dat uw werknemer niet goed functioneert. Meestal blijkt disfunctioneren uit verslagen van beoordelings- en/of functioneringsgesprekken of uit waarschuwingen. Als gevolg van de nieuwe wetgeving (Wet Werk en Zekerheid – WWZ) zullen rechters nog meer dan voorheen strenge eisen stellen aan de inhoud van het personeelsdossier.
Bij disfunctioneren in principe altijd transitievergoeding
Als de kantonrechter vindt dat u voldoende heeft aangetoond, dat de werknemer niet goed functioneert, moet u een transitievergoeding betalen. Dat kan voor u als werkgever soms onrechtvaardig overkomen, als de werknemer aantoonbaar èn ernstig heeft gedisfunctioneerd. Alleen als er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer, hoeft u geen transitievergoeding te betalen. Daar zal bij disfunctioneren niet snel sprake van zijn. Ernstig verwijtbaar handelen of nalaten is namelijk een aparte ontslaggrond.
Let op!
Wilt u daadwerkelijk uw werknemer ontslaan? Dan is het van belang dat u beschikt over een goed opgebouwd personeelsdossier. De volgende stap is om het dossier te laten toetsen door een arbeidsrechtjurist. De ervaren arbeidsrechtjuristen van het Juridisch Centrum kunnen u adviseren welke strategie u het beste kunt volgen.