Geen transitievergoeding bij ontslag op staande voet
Als een werknemer zich zeer ernstig heeft misdragen, kunt u hem of haar op staande voet ontslaan. Bij ontslag op staande voet, hoeft u de werknemer geen transitievergoeding te betalen. In tegendeel, de werknemer is dan een vergoeding aan u verschuldigd.
Wees voorzichtig met ontslag op staande voet
Als een werknemer zich verwijtbaar heeft gedragen, lijkt een ontslag op staande voet een logische optie. U hoeft dan per direct geen loon meer te betalen, en u bent ook geen transitievergoeding verschuldigd. Maar pas op. Een ontslag op staande voet wordt door de rechter heel streng getoetst. Er wordt getoetst op de volgende punten:
- Is de aangevoerde ontslagreden voldoende voor ontslag op staande voet;
- Kan de werkgever het wel bewijzen;
- Voldoet de ontslagbrief aan de eisen;
- Is het ontslag wel snel genoeg (onverwijld) gegeven.
Als de rechter vindt, dat u de werknemer ten onrechte op staande voet hebt ontslagen, heeft dat behoorlijke financiële gevolgen. U moet dan alsnog het loon door betalen. Als u de werknemer nog steeds wil ontslaan of de werknemer wil niet meer met u verder, dan moet u alsnog de transitievergoeding betalen. En daar bovenop moet u waarschijnlijk ook nog een billijke vergoeding betalen. Het onterecht geven van een ontslag op staande voet, wordt namelijk gezien als ernstig verwijtbaar handelen aan de kant van de werkgever.
Laat u adviseren
Wilt u weten, of u uw werknemer op staande voet kunt ontslaan? En wat daar de gevolgen van kunnen zijn? Neem voor al uw vragen over ontslag en de transitievergoeding vrijblijvend contact met ons op en leg uw vraag voor aan één van onze juristen.