Transitie-vergoeding.org

Transitievergoeding & Ontslagvergoeding

 
 

Werknemer

Ontslagvergoeding voor werknemers

Transitiekosten zijn kosten voor de overgang van werk naar werk. Kortom: kosten die verband houden met het einde van een dienstverband. Sinds de komst van de Wet Werk en Zekerheid  (WWZ) in 2015 hebben veel werknemers recht op deze vergoeding bij een ontslag, ongeacht de ontslaggrond of wijze van ontslag. Hangt u als medewerker een vertrek boven het hoofd en wilt u een transitievergoeding aanvragen? Lees dan wat u moet weten.

Transitievergoeding werd ontslagvergoeding

Toen de nieuwe WWZ werd opgesteld, was het de bedoeling dat werknemers bij ontslag een budget kregen om daarmee een nieuwe start te maken op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld door een opleiding te volgen of een outplacementtraject in te zetten. In de dagelijkse praktijk is de transitievergoeding een nieuwe ontslagvergoeding geworden. De werkgever moet aan de werknemer een geldbedrag betalen en de werknemer mag zelf beslissen wat daarmee gebeurt. Er zijn twee uitzonderingen:

  1. In de CAO staat een gelijkwaardige regeling
  2. Werkgever- en nemer spreken van te voren af waarvoor de transitievergoeding wordt gebruikt. (Voor de verrekening van transitiekosten gelden strenge regels.)

Wanneer transitievergoeding aanvragen?

Als werknemer heeft u in het onderstaande geval recht op een ontslagvergoeding:

  • U bent 2 jaar of langer in dienst
  • U bent 18 jaar of ouder
  • U werkte gemiddeld meer dan 12 uur per week

En:

  • U wordt door werkgever ontslagen na een UWV-procedure
  • U wordt door werkgever ontslagen via een procedure bij de kantonrechter;
  • Uw contract voor bepaalde tijd wordt niet verlengd door de werkgever.

Rekensommetje

Een transitievergoeding of ontslagvergoeding wordt onder andere gebaseerd op het aantal jaren dat u bij een bedrijf in dienst bent geweest en uw leeftijd. Gebruik de rekenmodule van Het Juridisch Centrum om een globale indruk te krijgen van het bedrag waarop u recht heeft.

Eerste advies is gratis

Let op: er zijn uitzonderingen. In sommige gevallen hoeft een werkgever de transitievergoeding niet te betalen. Bijvoorbeeld bij een faillissement of als het ontslag te wijten valt aan nalatig of verwijtbaar handelen van uw kant. Maar natuurlijk is het ook mogelijk dat u juist recht heeft op een aanvullend bedrag zoals de billijke vergoeding.

Weten of u recht heeft op een ontslagvergoeding? Neem dan contact op met Het Juridisch Centrum voor een gratis eerste advies. U krijgt dan direct een ervaren arbeidsrechtjurist aan de lijn. Bel ons via 088–777 10 10. Of leg uw vraag online voor door een e-mail te sturen aan info@juridischcentrum.com.

 

 

Vraag over transitievergoedingen?

Heeft u een vraag over transitievergoedingen, ontslag of arbeidsrecht? Praat dan eens vrijblijvend met één van onze juristen. Dat kan op werkdagen van 08:00 tot 18:00 uur via telefoonnummer 088-777 10 10. Liever online? Laat uw gegevens achter en ontvang binnen één werkdag een antwoord.
  • Geaccepteerde bestandstypen: pdf, doc, docx.

Klantbeoordelingen

5. Bedankt voor jullie hulp bij de afwikkeling van het ontslag. Dankzij jullie is er een juiste beeindigingsovereenkomst opgesteld en is er een passende ontslagvergoeding vastgesteld. Heel erg bedankt!

 
Mala Nohar

3. Bedankt voor jullie hulp bij de afwikkeling van het ontslag. Dankzij jullie is er een juiste beeindigingsovereenkomst opgesteld en is er eeen passende ontslagvergoeding vastgesteld. Heel erg bedankt!

 
Marc

1. Bedankt voor jullie hulp bij de afwikkeling van het ontslag. Dankzij jullie is er een juiste beeindigingsovereenkomst opgesteld en is er eeen passende ontslagvergoeding vastgesteld. Heel erg bedankt!

 
Elly
 
feedback company