Transitie-vergoeding.org

Transitievergoeding & Ontslagvergoeding

 
 

Billijke vergoeding (aanvullende ontslagvergoeding)

Billijke vergoeding: waar, wanneer, waarom?

De billijke vergoeding is een extra vergoeding die bovenop een transitievergoeding kan worden uitgekeerd. Deze aanvulling is door de regering bedacht en ingevoerd met het idee werknemers te helpen die uitzonderlijk slecht zijn behandeld door hun werkgever. De kantonrechter is degene die bepaalt of deze vergoeding wordt uitgekeerd en zo ja: wat de hoogte ervan is. Dat gebeurt echter niet vaak. Voor een billijke vergoeding moet écht sprake zijn van uitzonderlijke omstandigheden.

Slecht werkgeverschap

Slecht werkgeverschap is een rekbaar begrip. Dat maakt het soms lastig voor kantonrechters om te bepalen wanneer een billijke vergoeding op zijn plaats is. Een goed en uitgebreid dossier van een werknemer is dan erg belangrijk. Welke gedragingen van de werkgever kunnen niet door de beugel? Een aantal voorbeelden:

  • Ontslag vanwege ziekte terwijl nooit een bedrijfsarts is ingeschakeld of enige vorm van ondersteuning of re-integratie aangeboden
  • Ontslag omdat een medewerkster weigerde in te gaan op seksuele avances van een leidinggevende
  • Ontslag wegens disfunctioneren terwijl een medewerker nooit de kans heeft gekregen om het functioneren te verbeteren en de werkgever coaching, scholing of ondersteuning weigerde

En zo zijn er tientallen voorbeelden verzinnen. Honderden zelfs. Een jurist kan u helpen bepalen of er sprake is van slecht werkgeverschap.

Hoogte van de billijke vergoeding

Anders dan bij een transitievergoeding, zijn de kosten van een billijke vergoeding niet per se afhankelijk van het aantal dienstjaren of de leeftijd van een medewerker. Afhankelijk van de casus heeft een kantonrechter de vrije hand in het bepalen van de hoogte. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar het nalatige handelen van de werkgever, de gedragingen of de gevolgen van het slechte werkgeverschap voor de medewerker. In de meeste rechtszaken gaat het om een paar duizend euro, in echt extreme gevallen kan het gaan om tienduizenden euro’s.

Gratis eerste advies

Wilt u als werknemer weten of u recht heeft op een billijke vergoeding? Neem dan uw situatie door met een van onze juristen. Natuurlijk kunt u ook als werkgever terecht voor advies. Iedere zaak is uniek en daardoor is alleen persoonlijk advies mogelijk. Voordeel: bij ons is het eerste advies altijd gratis en vrijblijvend.

 

Vraag over transitievergoedingen?

Heeft u een vraag over transitievergoedingen, ontslag of arbeidsrecht? Praat dan eens vrijblijvend met één van onze juristen. Dat kan op werkdagen van 08:00 tot 18:00 uur via telefoonnummer 088-777 10 10. Liever online? Laat uw gegevens achter en ontvang binnen één werkdag een antwoord.
  • Geaccepteerde bestandstypen: pdf, doc, docx.

Klantbeoordelingen

4. Ik ben erg goed geholpen, kon altijd met mijn vragen terecht. Er werd begripvol geluisterd en ik kreeg passend advies.

 
Bianca Dudink

2. Contact was duidelijk en werd snel gehandeld. Wel even wennen dat het contact alleen over de mail en telefoon gaat, maar ik kon het later rustig loslaten. De zaak is netjes afgehandeld.

 
Marieke

1. Bedankt voor jullie hulp bij de afwikkeling van het ontslag. Dankzij jullie is er een juiste beeindigingsovereenkomst opgesteld en is er eeen passende ontslagvergoeding vastgesteld. Heel erg bedankt!

 
Elly
 
feedback company