Transitie-vergoeding.org

Transitievergoeding & Ontslagvergoeding

 
 

Wanneer transitievergoeding?

Wanneer transitievergoeding?

Een ontslagtraject is vaak een pijnlijke aangelegenheid, zowel voor werkgever als werknemer. U moet afscheid nemen en dat heeft gevolgen. Zeker ook financieel. Wanneer een transitievergoeding? In welke situatie heeft een werknemer daar recht op? En waarvoor is de transitievergoeding eigenlijk in het leven geroepen? Het Juridisch Centrum geeft graag antwoord op veel gestelde vragen over transitievergoedingen en alles wat hierbij komt kijken.

Voorwaarden transitievergoeding

Met de komst van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) is de transitievergoeding in het leven geroepen; een middel om ontslagen werknemers opnieuw op weg te helpen op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld middels scholing of een outplacementtraject.

In de volgende situaties heeft een werknemer recht op een transitievergoeding:

  • De werknemer is twee jaar of langer in dienst;
  • De werknemer is 18 jaar of ouder;
  • De werknemer werkte gemiddeld meer dan 12 uur per week;

En:

  • wordt door werkgever ontslagen na een UWV-procedure;
  • wordt door werkgever ontslagen via een procedure bij de kantonrechter;
  • het contract voor bepaalde tijd wordt door werkgever niet verlengd.

Rechten en plichten

Wettelijk gezien zijn dit de uitgangspunten. Toch zijn er uitzonderingen waarbij een werkgever geen transitievergoeding hoeft te betalen. Bijvoorbeeld als het ontslag te wijten valt aan ernstig nalatig of verwijtbaar handelen van de werknemer. Of als de werkgever failliet is verklaard. En zo zijn er meer voorbeelden. Persoonlijk juridisch advies is de snelste weg om uit te vogelen of u als werkgever verplicht bent om een transitievergoeding te betalen of dat u hier als werknemer recht op heeft.

Wanneer transitievergoeding en billijke vergoeding?

Let op: een transitievergoeding en billijke vergoeding zijn niet aan elkaar verbonden en worden op een andere manier vastgesteld. Het één geeft een werknemer dus niet automatisch recht op het ander. Omgekeerd kan het zijn dat u als werkgever geen transitievergoeding hoeft te betalen, maar wel de billijke vergoeding.

Beëindigingsovereenkomst / vaststellingsovereenkomst

Bij ontslag via een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst is er geen wettelijk recht op een transitievergoeding. De werkgever en werknemer maken in zo’n overeenkomst samen afspraken over een transitievergoeding of ontslagvergoeding. Daar komt dus geen rechter aan te pas.

 

Vraag over transitievergoedingen?

Heeft u een vraag over transitievergoedingen, ontslag of arbeidsrecht? Praat dan eens vrijblijvend met één van onze juristen. Dat kan op werkdagen van 08:00 tot 18:00 uur via telefoonnummer 088-777 10 10. Liever online? Laat uw gegevens achter en ontvang binnen één werkdag een antwoord.
  • Geaccepteerde bestandstypen: pdf, doc, docx.

Klantbeoordelingen

5. Bedankt voor jullie hulp bij de afwikkeling van het ontslag. Dankzij jullie is er een juiste beeindigingsovereenkomst opgesteld en is er een passende ontslagvergoeding vastgesteld. Heel erg bedankt!

 
Mala Nohar

1. Bedankt voor jullie hulp bij de afwikkeling van het ontslag. Dankzij jullie is er een juiste beeindigingsovereenkomst opgesteld en is er eeen passende ontslagvergoeding vastgesteld. Heel erg bedankt!

 
Elly

4. Ik ben erg goed geholpen, kon altijd met mijn vragen terecht. Er werd begripvol geluisterd en ik kreeg passend advies.

 
Bianca Dudink
 
feedback company