Transitievergoeding bij ontslag na twee jaar ziekte
Transitievergoeding bij ziekte
Is een van uw werknemers langer dan twee jaar ziek? Dan kunt u een ontslagvergunning aanvragen en het contract beëindigen. Let op: alleen als het UWV van mening is dat u voldoende heeft gedaan aan re-integratie. Na het ontslag bent u de medewerker in kwestie een transitievergoeding verschuldigd. Hoeveel precies en wat uw rechten en plichten zijn? Daarover vertellen we u hieronder meer.
Ontslag na twee jaar ziekte
Veel werkgevers vinden het onrechtvaardig dat ze na twee jaar ziekte ook nog eens een transitievergoeding moeten betalen. Begrijpelijk, want het loon moet ook al twee jaar lang worden doorbetaald. In ieder geval 70% en soms meer. En dan komen er nog allerlei kosten bovenop voor de re-integratie. Denk aan het inschakelen van een Arbodienst, een re-integratiebureau, et cetera. Toch is de transitievergoeding bij ziekte en andere ontslaggronden sinds 2015 ook verplicht. Weinig aan te doen, maar wel het beste van te maken door u goed te laten informeren.
Transitievergoeding alleen bij ontslag
Als werkgever hoeft u een transitievergoeding alleen te betalen bij ontslag. U kunt er dus ook voor kiezen om de werknemer niet te ontslaan. Na twee jaar ziekte bent u niet langer verplicht het loon door te betalen. U kunt dan overwegen om een ‘leeg’ dienstverband te laten bestaan.
Dat heeft ook nadelen. Zo kan de werknemer bijvoorbeeld na verloop van tijd besluiten weer te willen werken en dan heeft u verplichtingen. Een transitievergoeding bij ziekte is een eenmalige kostenpost, maar daarna zit u nergens meer aan vast. De beste keuze verschilt per situatie.
Gratis advies transitievergoeding bij ontslag
Wilt u weten wat de beste optie voor uw bedrijf is als een werknemer langer dan twee jaar ziek is? Neem voor al uw vragen over re-integratie, ontslag en de transitievergoeding bij ziekte vrijblijvend contact met ons op. Bel 088–777 10 10 of leg uw vraag digitaal voor aan één van onze arbeidsjuristen.